Powered by VipTek
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks

 

Интервју: Јошка Броз, председник Комунистичке партије  

 Уместо Тита - Јошка


"Немамо шта да тражимо на западу јер немамо производ, немамо технологију за запад. Морамо да се окренемо истоку, где можемо нешто да урадимо.""У Србији је било 14 комунистичких партија, које нису могле да се уједине, зато што су њихове водје били апсолутисти, који су само желели да имају и 50 уместо 10.000 чланова, да би били водје. Због тога сам, на предлог старих комуниста, одлучио да направим партију, сличну некадашњој, како бисмо објединили све леве снаге и кренули у борбу за бољи живот народа у Србији и свих, који живе на просторима бивше Југославије ", објашњава Јошка Броз, унук Јосипа Броза Тита, за Корене, своје разлоге што је недавно регистровао нову, Комунистичку партију.


-Кажете да сте одлучили да окупите све леве снаге. Зар највећи део владајуће коалиције не спада у левицу?


Све странке на нашој политичкој сцени су леве странке, само што причају разне приче и заваравају народ. Али све су то њихови политички договори. Ако је СПС преузео имовину КПЈ а оставио комунистима идеале, онда се зна о чему се ради.


- А о чему?


Ништа нисмо наследили од деде


- Рекосте малочас да сте сви ви у КП сами зарадили то што имате. Јесте ли нешто наследили и од деде?


Ништа, осим оног винограда у Кумровцу, за који се судим са државом Хрватском последњих тридесет година.Нико ништа из породице није наследио. Имамо слике на којима смо се сликали са дедом, али ништа материјално, и то је први пут у историји човечанства да породица није могла ништа да наследи. Касније нисмо ништа ни тражили. Мој отац је једино тражио за нас четворо, по једну свечану униформу са копијом ленти, па нисмо ни то добили.


- Посећујете ли Јованку Броз?


Не, она је прекинула односе са свима из породице. То је њена одлука и ми то поштујемо. Али, рекао сам, шта год јој буде било потребно, ми смо ту и бићемо увек ту да јој помогнемо.


О имовини. Они су у оно време донели одлуку, мимо закона, и преузели имовину СКПЈ. Понашају се исто као и комунисти у раније време, можда чак и горе. А ми ћемо своју имовину потражити у складу са законом. Они су прихватили само грешке СКПЈ. Раније се говорило да можеш да будеш директор предузећа, само ако си члан Савеза комуниста, сада више не можеш да будеш ни чистачица, ако ниси члан неке од водећих партија.


-А како ћете се ви понашати?


За нас неће бити важна партијска књижица, него ће бити важан индекс. Сви они који су квалитетни, који умеју да раде, треба да раде, а ако не буду радили, можемо их сменити, за разлику од ових, који све те, које су поставили на та места, не могу да смене, јер то је део њихове гласачке машине.


-Колико чланова имате?


Имамо око 50.000 чланова. Толико смо приступница поделили и попунили. Медјутим, многи из унутрашњости, због процедуре око овере бирачког права нису имали времена и снаге да се са том процедуром носе и заврше са учлањењем.


- Није ли мало ризично звати партију Комунистичком, када претходна није била омиљена?


А зашто би се звала другачије, када смо то били и остали? Комунистичку партију је разбио страни капитал и капиталисти зато што им је она била претња. Сада су схватили да је то, ипак, права ствар. Видите да и Америка полако прелази на социјалиситчке приступ у економским мерама. Савез комуниста Југославије је свој програм градио на комунистичком манифесту, који је настао на Светом писму. Све партије у свету имају такав исти програм, а то је програм социјалне правде, права жена, деце, породице. После су додавали неке своје идеолошке разлике. Али основни програм свих партија у свету настао је на комунистичком манифесту.


- Ко су ваши чланови данас, каква вам је структура чланства?


Сви, од младих до пензионера. За веома кратко време имаћемо у нашим редовима веома квалитетне љиуди из свих структура.


- Наведите нам неко име!


Не бих о именима. Када додје време, ми ћемо то објавити. Има и познатих имена из свих области живота.


- Како ћете се финансирати?


До сада смо се финансирали нашим средствима. Ни од кога нисмо ништа узели тако да никоме нисмо ништа ни дужни. Тако ћемо и наставити. Кренули смо с неким послом на извозу воћа и поврћа за Русију, како бисмо помогли домаћој привреди и један део тога ћемо користити за финансирање партије. Имамо фирму која је наша чланица, а извози пољопривредне производе. Тај посао објединили смо у систем задруга, у три региона. Ту смо направили добру инфраструктуру, тако да је сада кренуо такозвани "свежи програм", (извоз свежег воћа и поврћа, прим.аут.), Потом креће "сушени програм", а након тога почиње извоз конзерви и прерадјевина.


- А где вам се налазе ти региони?


За југ Србије је централни регион Лесковац, затим је ту Шумадија са Београдом, и Војводина.


- Очекујете ли идеолошку подршку од КП Русије и КП Кине?


Седиште странке на дедињу


Седиште Комунистичке партије је на Дедињу у улици Милоја Дјака 1б, то је кућа. У приземљу куће је ресторан, који носи име Тито. У згради је и фирма за извоз хране, а ту су и партијске просторије.


Ми ни од кога не тражимо паре да не бисмо сутра морали да враћамо кроз разне услуге. Идеолошку подршку свакако очекујемо од КП Русије, као и КП Кине, јер су то исте идеологије као и наша. Ширићемо се свуда где буде било интересовања, у контакту смо са свим председницима комунистичких партија на територији бивше Југославије, изузев Хрватске, где таква партија не постоји, пошто је уставом забрањена. Имамо позиве за сарадњу и са комунистичким партијама Француске, Италије, Аустрије, Грчке, Чешке.


- Хоћете ли, можда, правити јединствену комунистичку партију за цео простор бивше СФРЈ?


Сарађиваћемо са свима њима, али и са целим светом. Што се тиче комунистичких партија на тлу бивше Југославије, уколико све оне буду на једном курсу, бићемо јединствени. Али нема потребе да се и формално уједињујемо. Довољно је да заступамо исте интересе.


- Да ли намеравате да учествујете на следећим изборима?


Како да не. Данас већ почињемо да се припремамо за следеће изборе. Не радимо кампању, већ спремамо инфраструктуру тамо где је нема. Основни задатак нам је формирање нових одбора по Србији.


- Верујете ли да ће бити превремених избора?


Више нам одговара да буду редовни избори, како бисмо добили на времену, али ми ћемо бити спремни за веома кратко време, јер коалиција на власти пропада, народ све лошије живи, а држава је банкротирала.


- На чију подршку рачунате на изборима?


На милион и шест стотина хиљада пензионера као и на веома велики број младих који се свакога дана пријављују и све су заинтересованији за нас јер желе нешто ново. Кажу нам отворено - желимо с вама, да видимо колико ћете нам ви пружити, јер ови су обећавали а нико нам ништа није пружио. Видите и сами.


- Да ли у придобијању гласача рачунате и на Титову ранију популарност и народно сећање на њега?Нормално је да ће да гласају за нас, јер ми немамо никавих мрља, поштени смо, све што имамо стекли смо својим радом, нико од нас није ништа украо или зарадио непоштено. Све радимо са ентузијазмом.Остали смо верни ономе што смо били и нећемо се мењати. Нико сутра неће моћи да нас купи, неће моћи на нас у Парламенту да утиче како да гласамо, као што данас имамо случајеве да неке странке најпре одбијају да гласају за законе, па се у последњем тренутку предомисле. Ми то нећемо дозволити. Гласаће за било који предлог за који сматрамо да је добар за народ, без обзира ко га је предложио. Боље да падне влада и четири пута за четири године, него да трпимо четири године као што смо у последње време трпели.


-Пред Србијом је мноштво питања, од статуса Косова, преко чланства у ЕУ. Како ви на то гледате?


Косово се не решава таквим мерама, како решава садашња власт. Она само заоштрава односе. Косовски народ је незадовољан, као и народ у Србији. Само Комунистичка партија може лепим и правим договором да опет успостави добре односе, не само са Косовом, него и са бившим републикама. Што се тиче ЕУ, ми смо само за оне делове њеног програма, који су добри за наш народ.


- Ако додјете на власт, како бисте одговорили на захтев за хапшење Ратка Младића?


Не бисмо дозволили да се њему суди у иностранству, нити иједном градјанину наше земље. Постоје домаћи судови, па нека суде. Ови судови, попут Хашког трибунала, су пристрасни. Ако неко у Хагу одговара за командну одговорност и за то добије 20 година робије, док други за кога је доказано да је клао, убијао и скидао кожу с ледја буде ослободјен, па какав је то суд?


- Али, ако ипак траже изручење?


То што они траже је њихов проблем, али ова држава мора да има достојанство, да каже - станите, ово не може јер то није у складу са потребама нашег народа. А овај народ мора да схвати да не треба да сарадјујемо са онима који нам не помажу. Молим вас лепо, шта нам сада помажу? Дају нам кредите. Па те кредите нам неће опростити, него морамо да их враћамо са огромном каматом.


- Да ли је за Вашу партију Косово независна држава?


Не, ми то никада нећемо и не можемо да прихватимо, јер је само одлуком десет људи направљена држава, као што је и Југославија разбијена. Ми то не признајемо, јер је то противправни акт.


- Хоћете ли ви успоставити контакт са новоизабраним руководством привремених институција на Косову?


Ми ћемо успоставити контакт са сваким ко жели добро свом и нашем народу. Ићи ћу на Косово, тренутно су дозволе потребне, али ако додјемо до власти, можда можемо да се договоримо да се то промени, да можемо сви да путујемо свуда као некада. Желим да сарадјујемо по свим економским и другим питањима важним за народ. Па ето, и Европа настоји да уједини неке делове економије бивших југословенских република, јер ми једни без других не можемо. Немамо шта да тражимо на западу, јер немамо производ, немамо технологију за запад. Морамо да се окренемо истоку, где можемо нешто да урадимо. Када смо заједно увек можемо више учинити, него када смо сами.


- Када сте последњи пут били у Хрватској?


За 23. мај, то је прослава 25. маја у Кумровцу. Тамо немам више живе родбине, једино ме виноград, који сам наследио од деде, веже за Кумровец. Деда је преко мог оца, пред смрт откупио тај виноград, пренео га на оца и ево ја га преносим на себе, већ 30 година.


- Да ли сте као дечак летовали на Брионима, код деде?


Ми смо одрасли код деде. Сестра Златица, Миша и ја смо одрасли код деде, тако да смо сваке године и лети и зими били тамо.


- Да ли сте поносни на деду, зато што носите његово име и презиме, и личите на њега?


 Нормално да сам поносан на наше презиме. Осим тога, ја сам цео свој радни век провео поред њега, много шта сам видео, стекао многа искуства из његовог понашања и искустава из политике, тако да нема разлога да не будем поносан. Према свим анкетама, он је један од првих људи у свету. Само код нас га девалвирају.


- Шта сте то радили, када кажете да сте цео радни век провели уз њега?


Прво радно место ми је било у ловном газиднству "Јелен" у Бељу, где је он одлазио у лов. После сам био у војним ловиштима а касније у савезном МУП-у. Био сам ту поред њега, радио све послове из области ловства, а касније безбедности.


Љиљана Миленковић