Powered by VipTek

Svim članovima, simpatizerima i pristalicama Komunističke partije kao i celom narodu čestitamo 11. novembar – Dan pobede u Prvom svetskom ratu. Podsećamo da je Srbija u Prvom svetskom ratu procentualno podnela najveće žrtve od svih zaraćenih država – 1 247 435 poginulih, od toga 402 435 pripadnika oružanih snaga i 845 000 civila što je 28% stanovništva. Završetak rata doneo je oslobađanje svih porobljenih Južnih Slovena i stvaranje njihove zajedničke države – Jugoslavije. Ratnoj pobedi i stvaranju Jugoslavije značajno je doprinela I Srpska socijaldemokratska stranka (jedna od preteča Komunističke partije Jugoslavije) a jedan

od njenih lidera Dimitrije Tucović je i poginuo u Kolubarskoj bitci 1914. godine braneći zemlju od austro-ugarskih napadača. Podsećamo i na to da se Srpska socijaldemokratska stranka od svog osnivanja, 2. avgusta 1903. godine, zalagala za stvaranje Jugoslavije pa je tako stvaranje pomenute države zagovarala i u Prvom svetskom ratu.

Takođe, pobeda u Prvom svetskom ratu značila je i prvi veliki udarac nemačkom, austrijskom, mađarskom i bugarskom imeprijalizmu koji će konačno biti dotučeni u Drugom svetskom ratu pošto su prethodno ponovo izazvali svetsku katastrofu i čovečanstvo gurnuli u još jedan svetski rat. Tako da se može reći da je Drugi svetski rat nastavak Prvog svetskog rata.

I u Drugom svetskom ratu, u narodnooslobodilačkoj borbi koju je predvodila Komunistička partije Jugoslavije (KPJ) na čelu sa maršalom Josipom Brozom Titom, Jugoslavija je imala veliki broj poginulih i to su opet, procentualno, bili među najtežim gubicima od svih zaraćenih država. Naime, Jugoslavija je imala 1 310 558 poginulih (481 558 pripadnika oružanih snaga i 829 000 civila) što je 8,2% stanovništva. Ako se pogleda samo teritorija današnje Republike Srbije to je 294 086 poginulih (82 086 pripadnika oružanih snaga i 212 000 civila).

Svima stradalima u oba svetska rata odajemo najveću zahvalnost i poštovanje. Slava im!
SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU!  

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks
ČESTITKA KOMUNISTIČKE PARTIJE POVODOM DANA POBEDE U PRVOM SVETSKOM RATU Informativna služba Komunisticke partije