Powered by VipTek

          Dana 28. februara 1909. godine, u Sjedinjenim Američkim Držvama (SAD) prvi put u istoriji proslavljen je Dan žena na nacionalnom nivou u nekoj državi. Naime, to se dogodilo nakon što je Socijalistička partija Amerike (koja se danas zove Socijaldemokrate Sjedinjenih Američkih Država) donela deklaraciju kojom je tražila veća prava žena u političkom, društvenom i ekonomskom životu.

       U avgustu 1910. godine, Druga internacionala je organizovala Međunarodnu konferenciju žena na kojoj je Nemica Luiz Cic predložila da se jedan dan obeležava kao Međunarodni dan žena na kojem bi bili isticani isti zahtevi koji su se nalazili u deklaraciji Socijalističke partije Amerike. Kako Luiz Cic, iz određenih razloga nije mogla izneti ovu ideju do kraja, njene napore preuzela je i dovršila njena zemljakinja Klara Cetkin. Tako je ovaj praznik prvi put obeležen 1911. godine (istina tada je obeležen 19. a ne 8. marta) u Austro-Ugarskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj. Tokom narednih godina, praznik se sve više širio i na ostale države.

      Međunarodni dan žena je po prvi put dobio određeni datum 1917. godine u Rusiji. Od tada ovaj praznik uvek pada na 8. marta. Naime, pomenutog datuma su, 1917. godine, u Petrogradu održane demonstracije žena – radnica u tekstilnoj industriji. Demonstracijne su kasnije prerasle u revoluciju koja je dovela do pada carističkog uređenja u Rusiji. Međunarodni dan žena 8. mart je zbilja postao svetski praznik u punom smislu te reči kada su ga prihvatile Ujedinjene Nacije (UN) 1977. godine.

         Komunistička partija i danas stoji na stanovištu da su polovi ravnopravni u svakom segmentu života te da je bilo kakva diskriminacija ili progon na polnoj, rasnoj, nacionalnoj i bilo kojoj drugoj osnovi neprihvatljiv i za najstrožu osudu. Iz tih razloga, predsednik Komunističke partije i njeno rukovodstvo svim svojim članicama (kao i svim ženama na svetu) najiskrenije čestita ovaj veliki praznik!


SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU!

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks
ČESTITKA KOMUNISTIČKE PARTIJE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ŽENA 8. MARTA Informativna služba Komunisticke partije