Powered by VipTek
Насловна Dokumenta Kontakt Aktivnosti  Saopštenja Edukacija Galerija

              Sa žaljenjem obaveštavamo sve članove, prijatelje i simpatizere Komunističke partije da je dana 09.01.2017. godine, u 82 godini života, preminuo naš uvaženi član drug Milutin Vukoje.

Rođen je u selu Pađeni kod Bileće 10.10.1935. godine. Pošto je, 1941. godine, ratni vihor zahvatio hercegovačke krajeve drug Vukoje je, kao dečak, pred terorom okupatora i kolaboracionista (u prvom redu ustaških jedinica) morao, zajedno sa porodicom, izbeći u Srbiju, u selo Čestin kod Knića u Gruži (Šumadija). Veliki broj njegovih rođaka se, pak, tokom Drugog svetskog rata borio u redovima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ).

Po završetku rata 19           45. godine, drug Vukoje je stekao osnovno i srednje obrazovanje. Konkurisao je na Vojnoj akademiji na koju je primljen pa se tako oprobao kao vojni starešina. Brzo je napredovao u službi i sticao poverenje svojih drugova kao i pretpostavljenih. Završio je i prava na kojima je i magistrirao. Bio je sposoban čovek i dobar govornik. U više navrata je držao časove i zamenjivao svoju profesorku dr Smilju Avramov. Takođe, bio je i među organizatorima poslednje prvomajske parade u socijalističkoj Jugoslaviji.

Drug Vukoje je zasnovao porodicu sa Smiljom Zarić, ćerkom narodnog heroja Miloja Zarića iz Kruševca. Živeli su srećno sve do gubitka sina koji je, nažalost, oduzeo sebi život.

U vremenima raspada socijalističke Jugoslavije, početkom devedestih godina prošlog veka, drug Vukoje je dobio ponudu da preuzme komandovanje vojnim jedinicama Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Bosni i Hercegovini. Za tako nešto drug Milutin Vukoje je postavio uslov: „Neću da vidim popa, ni pored ni ispred stroja. Isto tako petokraka se sa šapke i kape ne može skidati ili zamenjivati!“ Pošto mu uslov nije prihvaćen, drug Vukoje je odbio da preuzme komandovanje.

Nakon ukidanja organizacije Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) u JNA Milutin Vukoje je, 1992. godine, ušao u novoosnovani Savez komunista-Pokret za Jugoslaviju u kome je bio aktivan sve do njegovog gašenja 1994. godine. Od 2010. godine, tj. od samog njenog osnivanja, postao je član Komunističke partije (KP) čiji je predsednik Josip Joška Broz, sin Žarka Broza i unuk maršala Josipa Broza Tita. Na poslednjem vanrednom kongresu KP, 24.12.2016. godine, bio je prisutan je u svojstvu delegata.

Preminuo je, kako smo već napomenuli, 09.01.2017. godine a sahranjen je na Novom groblju u Beogradu 12.01. iste godine. Neka mu je večna slava i hvala!!!


Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks
SAOPŠTENJE Информативна служба Комунистичке партије