Powered by VipTek

Komunistička partija podseća članove, simpatizere i pristalice da je, na današnji dan 1941. godine, došao do vrhunca krvavi pir nemačkih fašističkih zločinaca i njihovih kolaboracionističkih pomagača ljotićevaca i nedićevaca. Oni su, 21. oktobra 1941. godine, izvršili masovno steljanje nevinih građana Kragujevca a među njima i 300 učenika kragujevačkih gimnazija i sredjnih škola, šegrta i 15 dečaka uličnih čistača obuće kao i profesora gimnazija i srednjih škola. Inače, streljanja su počela 19. oktobra i nastavila se tokom 20. oktobra da bi, kako smo već rekli, dostigla vrhunac 21. oktobra. Za pomenuta tri dana ubijeno je oko 3 000 nevinih civila – stanovnika Kragujevca i okolnih sela.

Kao razlog za ovaj zločin Nemci su naveli odmazdu za svojih 10 poginulih i 26 ranjenih vojnika koji su stradali u obračunu sa partizanskim snagama 16. oktobra 1941. godine, nedaleko od varošice Knić. Međutim, važno je znati da je to bio samo izgovor jer je sejanje smrti, mučenja i torture sastavni deo fašističke ideologije zbog čega se ne sme dozvoliti da ona oživi. Komunistička partija će se truditi da taj zadatak, onemgoućavanje fašizma, dosledno izvrši. Zato na današnji dan odaje poštu svim stradalim u kragujevačkom masakru i poručuje da se njihove žrtve nikada ne smeju zaboraviti i potceniti.SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU!

  

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks
SAOPŠTENJE KOMUNISTIČKE PARTIJE POVODOM 21 OKTOBRA – DANA SEĆANJA  NA STRELJANE U KRAGUJEVCU I NJEGOVOJ OKOLINI Informativna služba Komunisticke partije