Powered by VipTek

              Европски суд за људска права је, 7. децембра 2016. године, донео пресуду према којој истицање и ношење црвене звезде петокраке није и не може бити законски кажњиво. У образложењу пресуде поменутог суда стоји да је петокрака и даље симбол међународног радничког покрета и борбе за праведније друштво.

             Цео случај је последица поступања мађарске владе. Наиме, у Будимпешти је, још 2003. године, ухапшен мађарски политичар Атила Вајнаи зато што је на јакни носио црвену петокраку. Оптужен је да пропагира „тоталитарну идеологију“ а потом осуђен на условну затворску казну у трајању од годину дана. Међутим, Атила Вајнаи се жалио Европском суду за људска права који је донео горе поменуту пресуду.

            Комунистичка партија поздравља овакву пресуду Европског суда за људска права и истиче да морају престати покушаји, који се од краја Хладног рата у континуитету понављају широм Европе, изједначавања комунистичких и фашистичких (нацистичких)симбола као и социјалистичког и фашистичког државног и друштвеног уређења.


Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks
САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ ПРЕСУДЕ ЕВРОПСКОГ СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА Информативна служба Комунистичке партије